måndag 27 april 2015

Min nya skatt

 
I lördags gjorde vi en tur till Åland för att städa och sätta på värmen inför valborg. Samtidigt passade jag på att besöka SALT i Mariehamns sjökvarter för att hämta min nya skatt. I slutet av februari öppnade silversmeden Per-Åke Johanssons utställning med små skåp på SALT och jag fastnade för just detta skåp, en fin liten skatt. Jag fascinerades av blandningen av det mer grova ihop med den skira målningen i luckan och sen metalplattan med bulan högst upp. Jag kan stirra på de olika detaljerna hur länge som helst. Typisk Anna-skatt skulle de som känner mig säga. 
 
Som omväxling till det precisa arbetet med silver har PÅ gett sig hän med trä, vilket resulterade i utställningen med mycket personliga små skåp, var och en ett konstverk för sig. Och efter utställningen tog slut har skåpet väntat på mig till nu, för att jag helt enkelt inte varit på Åland.  
 
 
Skåpet är ett konstverk även inuti när man öppnar dörren. Alla skåp var personliga även inuti. Hur gör man när man vill visa både skåpdörren på utsidan och interiören inuti när båda är så fina. Mitt skåp behöver inget annat innehåll.
 
 
På baksidan av skåpet har PÅ skrivit sin deklaration: Skåp har alltid fascinerat mig, "Det gömda rummet" - att hänge sig i form och färg. Slippa silvrets obönhörliga krav på teknik o dess inneboende processer för ett gott resultat. NU hänger jag mig. Gott allt!
 
Jag kan riktigt se hur han njutit av skapandet och tänk om fler konstverk hade en hälsning från konstnären, hur personligt det skulle kännas.
 
PÅ har ett eget hus med allt i sjökvarteret i Mariehamn, där finns även hans silver, besök honom gärna om ni är i Mariehamn någon gång. Han är också en fantastisk berättare, så besöket blir både minnesvärt och trevligt.
 

tisdag 21 april 2015

En helgblomma

 
Har blivit förskräckligt lång paus från bloggandet, kanske har det samband med att jag inte fått så mycket ur händerna. Nu är hela förrådet tömt på gamla produkter och inga nya har fyllts på. Lat kanske att komma i gång, men börjar bli sugen på att prova mer mixed media för att blanda tekniker eller annars prova nytt mera fritt utan att det måste bli en särskild produkt. Hur det sen går ihop med att det brukar bli mer gjort med lite tidspress vet jag inte. Skulle kunna tänka mig att få till en utställning till vintern kanske, för då finns det ett tydligt mål och möjlighet att testa nytt mera förutsättningslöst.
 
Till slut blev suget att få till något  så stort att det i helgen resulterade i en vårblomma i mina vanliga tekniker , obs ingen tulpan denna gång konstigt nog. Behövde få till något konkret, inte för stort. Valde att begränsa mig till ull och trådar samt pärlor som fanns framme utan att rota i lådorna. Egentligen är det just val av färger och nyanser som är min grej, men nu behövde jag känna att händerna fick till något konkret och valde att ta bara några olika av både ull, trådar och pärlor. Inte så mycket att tänka eller planera, bara sätta igång. 
 
 
Började med att tova underlaget för blomman på en bit linne, bara tre färger ull. Blomman mäter ca 13 x 13 cm. Tycker alltid att på det här stadiet med bara tovat ser bilderna ganska livlösa ut. Lite fårlockar i mitten men väldigt lite struktur, platt yta över blomman.

 
Nästa steg var att brodera lite olika stygn runt blombladen och mittenpartiet. Börjar bli något mer liv.

 
Här syns från sidan att jag med flit har gjort blombladen bulliga så att de lyfter sig ur bakgrunden i rundad form utom det närmaste lite mindre blombladet som fick vara platt för att göra lite skillnad.
 
På den färdiga blomman högst upp syns att det har kommit till lite mer stygn efteråt och pärlor i olika formationer. Som vanligt var det lite svårt att sluta i tid. Än så länge är det lite oklart vad blommans öde blir. När jag tittar på blomman nu kan jag känna igen inspirationen av alla Marimekkos Unikko-mönster jag omger mig med överallt även om Unikko har fem blomblad och jag inte tänkte på det medvetet.

lördag 4 april 2015

Glad påsk

 
Påskveckan har kantats av en oförklarlig allergisk reaktion i ansiktet som förvärrats under veckan och ledde till ett besök på Närakuten på långfredag. Utseendet värre än en påskkärring, helt flammigt rött ansikte, som nu förhoppningsvis vänder efter dunderkurer, så att jag vågar ut. Hittills bäst att hålla sig inne, tror att apotekspersonalen igår blev lite skrämd, ansiktet är ju inte så lätt att dölja. Hinner kanske ta tag i lite mer hantverk när instängd. 

 
Det här gröna tovade ullägget från i år fick broderier i fyra fält runt ägget med lite fårlockar som skiljeväggar, bara en sort gröna pärlor i ändorna runt fårlocksrundlar.
 
Ha en trevlig påsk med många ägg!