måndag 29 maj 2017

Min Kalevalanatur

 
Det här blev resultatet av de tolv bilderna jag beskrivit här på bloggen när de monterats ihop och fått sällskap av en två meter hög björk och en liten uggla på björkens gren.
 
Tanken var att bilderna på raden hade någon slags koppling och därför fick varje rad en egen nyans i ramen under bilden. Det blev mörkgrå botten i vertikalt led och ljusare grå som ram runt och som baksida.
 
 
Storleken på verket 130 x 140 cm gjorde att jag inte kunde montera det färdigt på spännram utan fick sy det som ett påslakan och dra det på på plats och sedan fästa längst ner. Efter det montera björken i övre ramkanten så att den skulle nå till marken eller golvet.
 
Översta raden: Solen, Molnen/regnet och Månen, följande om vatten som Älven, Forsen och Mäktiga havet. Tredje jord: Sädesfältet, Eken och Skogen, och längst ner de mer udda: Ödestranden, Ön och Berget.
 
 
Björken som också är nåltovad och broderad har lite olika partier av vitt och grått, lite brunt. Ugglan fick sitta på en liten brun gren och den visade sig hamna på lagom barnhöjd att upptäcka.
 
 
En mer detaljbild av ett stygnparti på björken. På annat håll kan stygnen vara grå eller svarta.
 
 
Vid sidan av alla verk står en beskrivning av verket och bild på hantverkaren. Utställningen är planerad av Johanna Finne som också gjort den grafiska formen till utställningen, vilket lyfter helheten på ett fint sätt.
 
 
Utställningen är öppen dagligen kl. 10-17 på Eckerö Post- och tullhus ända fram till 3 september. Finland fyller 100 år i år och utställningen är en del av det officiella programmet, därav också temat Kalevala som är Finlands nationalepos.
 
Från Sverige går det bra att åka över dagen med Eckerölinjen på morgonen från Grisslehamn och kvällsbåten tillbaka, båtresan tar bara två timmar. Busstransport finns till och från båten från Cityterminalen i Stockholm och resan kostar ca 100 kr med buss och båt turoretur. Post- och tullhuset ligger bara en liten promenad från hamnen i Eckerö.
 

2 kommentarer:

 1. Jag var till Eckerö för en vecka sedan och såg utställningen. Du har gjort ett mycket fint verk med vackra färger som jag tycker om. Hela utställningen är värd att ses, intressant att se olika tolkningar av Kalevala

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Agneta, det har varit ett utmanande arbete att hitta hur man ska tolka Kalevala och blev ett större projekt än jag tänkt mig från början.
   Anna   Radera