torsdag 16 juli 2015

Krusbär som glas

 
Länge, länge har jag funderat fram och tillbaka hur hålen efter glasen i vårt gamla porslinsskåp på Söderlid skulle ersättas. När vi köpte skåpet för många år sen, långt innan Söderlid var vårt, så hade skåpet grönt glas i sina dörrar. Ena glaset gick sönder när det flyttades i samband med vattenskadan och likadant gick inte att hitta.
 
Efter att skåpet kom sen in i det blåa köket på Söderlid kändes inte det gröna ens rätt längre, men vad ha i stället var frågan. Funderingana har gått mellan annat glas, mosaik, betong, metallnät och allt annat tänkbart, men ingenting har riktigt fastnat för att prövas. Till slut blev jag nästan bekväm när jag kunde bara stoppa in handen i luckorna i skåpet och ta ut tallrikar utan att öppna dörrarna.
 
Nu var det dags att till slut göra något åt saken. Jag bestämde mig för att kolla stuvbitsförrådet om något skulle funka i storlek, för jag ville ha tyg med tryckt mönster. Det slutade med valet att klippa sönder ett dunvar och täcka hålen med krusbär. Ann Granlunds krusbärsmönster som finns i både mindre och större format på SALT i Mariehamn är ett av mina favoriter och finns på flera ställen hos oss på Söderlid så jag känner mig hemma med detta val.
 
Dunvaret var helt oanvänt, ett av de äldsta i mitt förråd och jag tror att det inte hade bara gulnat i bottentyget med åren utan att det var tryckt på lite mer naturvitt botten så att det vita inte lyser så skarpt mot skåpets bruna yta. Tyget är fastsatt med häftpistol på insidan runt luckorna och det visade sig att kantlisterna som hållit glaset på plats finns kvar och ska nu sättas på insidan för att dölja den häftade kanten av tyget. 

 
Så här ser det slitna skåpet ut i sin helhet med sina nya krusbärsfönster. Flera år i ett kallt uteförråd har satt sina spår på skåpet. Nu får jag snällt öppna skåpluckorna för att komma åt innehållet, men det är det värt, nu när skåpet fått ett lyft.

 
Och så här är innehållet bakom dörrarna. Skönt att få plats med mycket, även om de djupa hyllorna ibland gömmer saker bakom annat. Tur att det finns lite mer köksskåp på väggen som sväljer det mesta av allt i mindre format som används ofta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar