måndag 1 februari 2016

Lappar för nyansnörd

 
Hade möjlighet att lyssna på en föreläsning med Anna-Greta Lindström på Medborgarskolan efter jul om hennes långa erfarenhet av lapptäcksskapande. Inspirerad av henne och hennes ödmjuka inställning till vad man behöver lära sig för att komma i gång anmälde jag mig till en helgkurs: grundkurs i lappteknik.
 
Har varit fascinerad av lapptäcken ända sen tonåren men aldrig själv kommit längre än till fyrkantiga rutor tidigare. Mitt allra första lapparbete var en mockakjol av bitar. Sen dess har det bara blivit några överkast och lektäcken till barn, alltid i Marimekkotyger och stora rutor på 10 x 10 cm eller 15 x 15 cm. Inte särskilt krävande att bara klippa och sy remsor och sedan sy ihop dem. Det roligaste kanske är att de trots allt har överlevt många år. 
 
 
Dessa blå block är exempel på övningsarbeten från helgen och inte helt rätt i alla hörn, men oj vad jag lärt mig. Har aldrig tidigare använt annat än sax och försöker nu bli vän med rullkniv, skärmatta och linjal. Att man kan sy rationellt för att få ihop block på enklaste sätt hade jag aldrig lyckats lista ut själv.
 
 
Mitt problem är som vanligt att jag är en nyansnörd av mått och det går inte att sätta ihop vilka lappar som helst om det ska falla i god jord hos mig. Tycker att det finns många fula lapptäcken eller egentligen kanske inte fula men för brokiga för att jag ska tycka att de är fina. Färgerna går alltså inte ihop i mitt huvud, så för mig kommer det ta en tid att hitta rätt kombinationer misstänker jag.
 
Just nu har jag alldeles för mycket fåglar och hav som ska göras färdiga (och kanske någon tulpan däremellan) för att ha tid med lappar. Tycker ändå att lappar är rolig avkoppling från mitt annars fria skapande, här krävs det matte och exakta mått, så det kan funka när det är tomt på fria idéer. Kanske en bra sommaraktivitet här framöver som omväxling. Har lovat ofta att jag inte behöver köpa mer ull eller fårlockar för att förråden är fulla, så nu kanske jag siktar på lapptäckestyger som nörd, men jag lovar vara lika noga med nyanser även i sökandet av nya tyger. 
 
 
Det här enkla överkastet som numera finns på Söderlid är gjort av olika Marimekkotyger i ljusblå, rosa, grå och lila nyanser. Sydda till fyra stora fyrkantiga rutor som sedan kantats runt av någon av de andra färgerna och till slut fick hela överkastet en kant och baksida av annat Marimekkotyg. Enklaste modellen men roligt var det att leka med nyanser redan då för länge sedan.
 
 
Första överkastet sydde jag när mitt rum hade svart-vit period under en del av studietiden. Även här Marimekko-tyger, men inte lika utstuderat i mönster och nyanser. Överkastet har fått nytt liv i dotterns rum numera så den har överlevt länge trots allt.
 
Har varit slarvig att uppdatera på bloggen, men vill du se vad som är aktuellt oftare kolla på min instagram @annapasoderlid där jag försöker uppdatera varje dag med bild på egna produkter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar