lördag 4 juni 2016

Hantverksutställning med tema Våga i Eckerö Post- och tullhus

 
Sen en vecka pågår det hantverksutställning på Post- och tullhuset i Eckerö på Åland. I år är det 31 hantverkare som deltar i utställningen med designer Chiqui Mattson som kurator. Gästutställare är smyckeskonstnär Annika Åkerfält. Utställningen är öppen hela sommaren till sista augusti och öppet varje dag kl. 10-17 med gratis inträde.
 
Mitt bidrag till utställningen är sju gäss och fem havskuddar, alla nåltovade med ull och fårlockar och sen broderade på med fria stygn och till slut dekorerade med pärlor.

 
Gässen var planerade att flyga i ett disciplinerat fågelsträck med alla riktade mot ett gemensamt mål, men de blev busigare än så när de nu flyger oorganiserat och den översta ser ut att störtdyka. Efter att ha vant mig vid det har jag börjat gilla att det ser stökigt ut, alla är egna personligheter även i sitt sätt att flyga även om de håller ihop och följs åt.
 
Så här resonerade jag inför temat Våga om gässen:
"Att våga handlar ibland om att bryta upp som gässen, inte helt veta vart man ska eller när man når nästa anhalt. Då är det extra viktigt att alla håller ihop och stöttar varandra – som gässen."


 
Havskuddarna har olika storlek och olika nyanser av linnetyg som botten, men alla har en havsrand på hela kuddens bredd och ungefär lika breda/höga hav. Variationen är olika typer av hav och lugnare eller mer stormiga hav.
Åland och hav har ju alltid hört ihop för mig, så hav var inte så långsökt att göra som uttryck.  
           

Så här tolkade jag utställningens tema "Våga" inför mina havskuddar: 
"Vågar du möta havets utmaningar

Havet är ett både fascinerande och respektingivande element. Ofta söker vi vågornas utmaning eller lugnet vid havet, men det finns tillfällen då du måste våga utmana havet och kanske sätta allt du har i spel utan att veta hur utgången blir."
 
 
Från Stockholm går det lätt att göra en dagsutflykt till Eckerö på Åland. Man kan åka Eckerölinjens buss till båten i Grisslehamn från Cityterminalen och båtresan över tar två timmar. När båten går kl. 10 kan man avnjuta brunch på vägen över. Post- och tullhuset i Eckerö ligger bara en liten promenad från hamnen. Utöver utställningen i stora husets andra våning finns det i flygeln både härliga chokladbutiken Amorina med Mercedes Winquists prisbelönta choklad och café Tsarevna med både kaffebröd och mer matigt att njuta av. Klockan 18.30 (finsk tid) går kvällsbåten hem och buss åter från båten till Stockholm. Vill man så finns taxfree att handla med hem. Kolla gärna på Eckerölinjens hemsida. Resans pris kring 100 kr och ofta erbjudanden ännu billigare. Du kan få kryssningspris även när du går i land när du åker samma dag tillbaka.  
 
 

2 kommentarer:

  1. Hej Anna.
    Jag har en kusin som var intresserad att köpa en av dina fåglar. Kan man beställa/ köpa bara en?
    Hälsningar Siv på Lugnet.

    SvaraRadera
  2. Visst det går jättebra, står även i listan på utställningen.

    SvaraRadera