söndag 29 januari 2017

Nystart på bloggen

 
Bloggen har varit i träda sen juni förra året och senaste inlägget handlade om hantverksutställningen med temat "VÅGA" i Eckerö Post- och tullhus på Åland som visades där hela sommaren. Jag var en av drygt trettio konsthantverkare som deltog då. Den gången handlade mina alster om fåglar (gäss) och havskuddar, se förra inslaget. 
 
När jag nu tänkt väcka bloggen till liv igen efter att bara använt instagram under tiden så bestämde jag mig att använda bloggen under våren för att dokumentera förberedelserna för två utställningar jag har framför mig, så jag gör det mest för min egen skull. Tänker att det kan vara trevligt att gå tillbaka och se hur det var med processen efteråt, inte bara se det färdiga resultatet, det är så lätt att glömma. Även om jag gör det för egen del får du gärna följa processen om du vill.
 
De två utställningar som jag arbetar inför under våren är årets upplaga av hantverksutställningen i Eckerö Post- och tullhus som ingår i Finlands officiella 100 års jubileum med temat från Finlands nationalepos Kalevala och kallas finurligt "Kalevaland" och i år deltar drygt fyrtio hantverkare. Utställningen har vernissage första maj och är sedan  öppen hela sommaren. Den andra utställningen är min egen i hantverksföreningens galleri på Torggatan i Mariehamn på Åland under juni. Första gången jag ställer ut helt ensam vilket ska bli spännande och roligt.
 
 
Kalevaland står först på tur så den kommer att ta min tid mest till att börja med. En hel del till den andra utställningen är redan halvfärdigt men nya idéer ska få plats senare under våren. Även om jag läst Kalevala under skoltiden kan jag inte stoltsera med att jag kunde min Kalevala. Tur som var fanns den i min bokhylla i några olika versioner så det var bara att börja bläddra för inspiration.
 
Sjunde sången blev den jag fastnade för, Kalevala känns för mig mest som ett verk som för tanken till purfinsk natur där berättelserna tar plats. Jag skrev ner alla begrepp som jag kopplade till naturskildring i sjunde sången och det blev en lista på tolv begrepp. Jag kom fram till att använda dem till var sin bild i ganska abstrakt form och sen sammanföra bilderna. Ville dock inte göra enbart en fyrkant som nån slags lapptäcke utan skapa något mer dynamik i min berättelse och därför blir det även ett träd hela vägen till golvet mitt i verket. Bredden blir 120-130 cm på allt och höjden två meter från golvet men bilddelen ca 135 cm hög. Vad vore kalevalanatur utan träd kan man undra.
 
 
Tekniken jag använder är tovade tunna bilder (ibland lite tjockare pga fårlockar) på linnetyg som sedan broderas på och smyckas med pärlor. Jag tänker utifrån min bakgrund som bildvävare men har bara bytt teknik och material. Det här sättet passar mig som nyansnörd när jag kan kombinera nyanser i ull, trådar och pärlor.
 
Innan jag kom i gång med planeringen av hur bilderna skulle se ut behövde jag välja ut linnetyger till botten för bilderna och varje bild skulle ha en egen färgnyans, vissa var ganska naturligt lätta att välja men några hade flera alternativ. Sen var det bara att börja tova underlagen för bilderna och bilden överst är en hög tovade bilderunderlag, men mer om fortsättningen nästa gång.
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar