söndag 5 februari 2017

Kalevalaforsen

 
Här fortsätter berättelsen om förberedelserna inför sommarens hantverks-utställning i Eckerö Post- och tullhus med temat Kalevaland. De naturbegrepp jag plockat ur Finlands nationalepos Kalevala att arbeta med är följande tolv hittade i sjunde sången: solen, molnen och regnet, månen, älven, forsen, mäktiga havet, eken, skogen, berget, sädesfältet, ödestranden, ön. Jag började med att med ull på linnetyg tova ett tunt underlag för bilderna, en bild per begrepp och ganska abstrakt, inte så naturtroget som man skulle tänka sig. När alla underlagen var gjorda började det "egentliga" arbetet med att skapa liv i bilderna med stygn och pärlor. Det är inte alltid så att man bestämmer att börja med det enklaste eller första i ordning utan jag tar den bild som lockar just då och det blev forsen jag började med att få till.

 
Alla bilder ska få stygn runt bilddelen, kanske inte hela vägen men åtminstone en del. Med fördel ska bilderna inte täcka hela utrymmet 25 x 25cm utan ha lite rundade hörn så att linnetyget i botten får synas lite. Annars är det väl ingen idé att ha olika nyanser för varje bilds botten.
 
Forsen är en ganska tjock bild eftersom den har fårlockar över hela ytan för att illustrera vatten som väller ner men göra det på ett naivistiskt sätt. Det blev fler och fler stygn över ytan för att visa hur vattnet tar sig ner och sen blev det ett oändligt antal pärlor, kanske skummande vatten.

 
Jag höll nästan inte kunna sluta utan hittade hela tiden fler möjligheter för både stygn och pärlor, men nån gång måste man sätta punkt. Så här blev slutresultatet i ostruken version och jag konstaterade att om jag ska hålla på lika länge med varje bild så kommer jag inte bli klar i tid. Första bilden fick väl bli lite speciell, men elva kvarstår. Har också bestämt att när bilden är signerad så ska det inte läggas till mer på den, ett sätt att lära mig sluta.
 
Fortsättning följer med fler bilder även om det behöver göras en del andra än kalevala-bilder emellanåt som omväxling för att hålla skaparlusten igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar