onsdag 6 november 2013

Nummer hundra


Det här är inlägg nummer hundra sen jag startade bloggen i påskas. I början hade jag ambitionen att skriva varje dag för att komma i gång och det lyckades jag med. Numera blir det oftast två inlägg i veckan. Här följer ett litet sammandrag av vad jag skrivit om hittills.
 
Mitt paradis på Åland, torpet Söderlid har så klart fått ta stor plats. Vi hyr huset året om och ungefär tio år har renoveringen tagit och nu börjar den närma sig slutet åtminstone för tillfället. En del projekt finns kvar och nya kan man alltid hitta på utan problem. Det vi gjort själva är mest ytan inomhus för att få det som vi vill, husägaren har gjort de stora reparationerna och ombyggnaden.


Mer har det ju blivit om min ö i havet, Åland, eller öar borde man kanske säga. Jag gör gärna reklam för Åland, eftersom jag försöker att vistas där så mycket som möjligt. Här ön i havet i egen tappning. Hav har återkommit ofta i egna produkter eller bilder, här nedan har havet inspirerat till hjärtan.


Mitt eget hantverk, numera mest broderad nåltovning har fått ha sin givna plats på bloggen och lär göra det även framöver. Av någon konstig anledning är det kul att visa det man åstadkommer även om nyanserna sällan går att visa i bild. Nyanser är nästan det viktigaste i mitt skapande och jag tjatar rätt mycket om mina älskade nyanser som ska matcha mellan linne, ull, fårlockar och broderitrådar.Inredningen på Söderlid har jag visat i större och mindre detaljer. Ofta är det åländskt konsthantverk som jag är förtjust i och vill fylla mitt torp med. Här vardagsrummets soffa med tryckt krusbärstyg av Ann Granlund på SALT i Mariehamn. Hon har även gjort kuddarna i soffan och tygtrycket med fårskallar på väggen. Svårt att gissa att jag gillar hennes produktion. SALT är mitt favoritställe i Mariehamns sjökvarter. Där kan man hitta fina produkter av många åländska konsthantverkare. Det får man inte missa när man besöker Åland, ett måste helt enkelt.Tulpaner har jag skrivit om i flera varianter från riktiga blommor till bilder och egna alster. Här min serie om tulpanens livscykel som var utställt i Mariehamn i somras på utställningen 2,8 km FORM. Utställningen har jag skrivit om och lyckats locka besökare till och med, kul.


Flera inredningsdetaljer från Söderlid är galna eller åtminstone halvgalna och därför med på bloggen. Älskar att hitta på nya användningssätt för saker. Här Anna-Lena Beckmans tovade kräfta i Sture Ahlströms bur. Bakom syns väggen i den sk. fiskegången mellan köket och förstugan, målade vågor på väggen och tittar man noga syns några av de målade fiskarna som simmar i vattnet.Heljä Liukko-Sundström på ARABIA i Helsingfors är min favorit i att göra keramikbilder i mindre och större format och därför har även de hamnat på bloggen. Här dock i tredimensionell form med kaninen i pulpeten. De små kaninerna är mycket senare produktion, men de platsade som sällskap till den ensamma kaninen.
 
Listan skulle kunna bli längre, men det blir en annan gång. Fortsättning på bloggen lär det i alla fall bli...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar