fredag 30 augusti 2013

Fiskbård


"Fiskegången" mellan förstugan och köket på Söderlid har gamla väggar i nån slags papp. Lite vinda och sneda och blir inte ens fina täckta med målarfärg, men fräschare, de är ju äkta gamla. Men det går ju att göra andra saker för att dra bort uppmärksamheten från underlaget.
 
Sen förra året har Ann Granlunds två ihopsydda tryck "Längtan" förskönat väggen. De är placerade så att när köks- eller badrumsdörren står öppen syns ena av dem ändå.
 
Eftersom det är gångens kortsida borde man kunna lura intrycket med något som drar ut på väggen, tänkte jag. En titt i tygförrådet gav ett annat tryck av Ann "Fiskstim". Jag hade en bit överbliven ofållad löpare och hos oss brukar ju konstiga saker hamna på väggar som dörrmattan i förstugan. Jag sydde blåa kanter i linne runt om löparen, men det slutade med att jag vek in dem för det blev snyggare så. Mina nysydda kanter visade sig sen ändå vara rätt bra för de ger stadga för bården så den hänger stabilare på väggen. Längden på löparen stämde precis med väggens längd så den är inte förkortad eller ändrad. Än så länge sitter den uppe med bara knappnålar men funderar på att använda häftapparat.
 
Båda Anns tryck är gjorda på naturfärgat linnetyg.
 
Nu är det fiskar både uppe och nere på väggen, för det finns målade fiskar i den mörkare blå vattendelen, vårt fiskehav, som blev ursprunget till att allt i gången har koppling till fiske eller hav.


Bården blev placerad på samma höjd som listen över köksdörren till höger. Köksdörren står oftast öppen men då ser man ändå bården ovanför dörren och gången känns lite bredare. Badrumsdörren till vänster är betydligt lägre.
 
Höjden skulle också matcha det som hänger på långsidan i gången på andra sidan köksdörren. Bilden här nedanför får er att förstå att trycket på kortsidan innan bården kom till blev lite ensamt i jämförelse, för här är väggens skavanker mer gömda.


Tredelade porslinstavlorna med fiskaren är Heljä Liukko-Sundströms för Arabia. Det stora litografiet med snäckor är Karin Björkqvist-Rissanens. Porslinsdockan fiskaren med sin sjöjungfru är Riitta Nieminens, arrangemanget med lådan han sitter i är eget. Kakmåttet gäddan på lådans tak är Marimekkos (ytterligare en sak med "fel" användning).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar