lördag 6 december 2014

Oiva Toikka fan

 
Precis lagom till min Helsingfors visit för en vecka sedan öppnades det en Oiva Toikka utställning på Galerie Forsblom i centrala Helsingfors. Oiva Toikka är en legendarisk finsk glaskonstnär och för många är han kanske mest känd för sina glasfåglar för Iittala, som kommer i nya skepnader och färger, mönster varje år.
 
Denna utställning är med hans nya glasskulpturer som han varit till Murano i Italien och åstadkommit tillsammans med en mästarblåsare. Utöver skulpturer fanns det några glasmosaiker och det är såklart något som tilltalar mig mycket.
 
 
Lyckan var gjord när det visade sig att Oiva Toikka var själv på plats just när vi var där. Han är nu 83 år gammal men fortfarande väldigt kreativ och det var så roligt att höra honom berätta om sina verk och arbetet med dem. Alla som var där tog fram sina mobiler för att dokumentera stunden.
 
Här syns en av hans skulpturer bakom honom och det var fascinerande med dess skugga på väggen bakom. Hans tidigare stroke gör att han rör sig begränsat men övrigt känns som han har mycket kvar att designa. Han hade lovat glasblåsarmästaren att han skulle göra en omgång till i Murano och även nya fåglar för Iittala planeras.
 
 
Tydligen så är glasmassan i Murano annorlunda , mjukare än här i Norden, så man kan hålla på med den en längre tid. Titta bara på dessa "randiga rör", som kommer att hamna hos en samlarfamilj för hans konst.
 


 
Roligt med så många olika typer av verk, några fler kan ni se på galleriets hemsida. Utställningen var en fin upplevelse som gjorde min resa extra trevlig och jag kommer nog alltid att komma ihåg det fina mötet med honom och njuta ännu mera av mina fåglar och annat som han designat under sin långa karriär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar