onsdag 13 maj 2015

Nytt fågelprov

 
I helgen som gick var det dags för en provfågel till inför den "stora" fågelmakarworkshopen på jobbet som inföll igårkväll eller det vill säga det konkreta tovandet av fåglar kom igång då. I förra inslaget skrev jag om konstverket som planeras till en vägg i personalrummet.
 
Även denna provfågel har en mall ritad av kollega utifrån gåsstudier, men när förra hade vingarna uppåt så är de neråt här och färgen blev blå. Kanske svårt att se att detta är vingarna i detaljbild.

 
Stjärten av fågeln blev så här. Stommen är klippt i platt skumgummi för att de ska kunna hänga platt mot en vägg. Nåltovat först, sen broderat på ullen och till sist påsydda pärlor som dekoration. Det är ju så roligt när man kommit i gång så det är svårt att sluta. Alltid möjligt med ett stygn eller en pärla till...
 
 
Lätt blir det lite för mycket. Här huvudet där näbben är tovat i ett. I förra fågeln blev näbben påsydd för att ev. kunna bli utbytt mot papperslera.
 
 
Fågelkroppen ovanför vingarna mellan stjärt och huvud. Tyvärr syns nyanserna dåligt i foton, blir rätt en känsla av bara en blå ton, men egentligen är det rätt många olika nyanser både i ullen, broderitrådarna och pärlorna.

 
Så här blev fågeln som helhet. Mina fåglar hade som avsikt att visa hur det kan bli att se ut när man tovat fågeln och förhoppningsvis inspirera till att testa själv.
 
Sex medarbetare kom i gång att tova sina fåglar igår utan större erfarenhet av tovning tidigare.  Många konstnärliga tolkningar på tre olika mallar. Det svåraste är kanske att få alla att ha uthållighet så att det blir tillräckligt kompakt tovade fåglar, inte bara lös ojämn ull som riskerar tappa formen. Fortsättning följer, får bli lite strängare med tekniken nu när alla blivit fascinerade av hur det är att tova. Några fler verkar också kunna hänga på framöver. Någon uttryckte att färdigt senast till jul, men gärna något tidigare utan att ha stress. 
 
För egen del ska det nu bli en röd och en gul fågel till. Den röda har vingarna lite mer mitt på och gula ska få vingarna uppåt och denna gång förhoppningsvis åt rätt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar