måndag 18 maj 2015

Trapptyget

 
Nu är äntligen trapptyget på Söderlid fastspänt på väggarna i trappan till övervåningen. Nu ska det bara till lister dels runt öppningen längst ner och smala lister på sidorna längs trappkanten och på högersida i tygets övre kant för att dölja fula kanten av gipsskivan.
 
 
Det tog ett bra tag att komma fram till vad vi skulle göra med dessa fula trekanter i trappsidorna. Som syns är det ojämna gipsskivor med fula övergångar. Skulle vi spackla, måla, tapetsera eller hitta på något ännu mer annorlunda. Till slut blev lösningen en handtryckt textil att spänna på väggen och frågan gick till vår textila hovleverantör Ann GranlundSALT i Mariehamn. 
 
 
För att matcha de konstiga trekantiga sidostycken på trappan behövdes ett mönster som skulle funka utan att det måste följa linjer i sin komposition. Det fina blåklintmönstret har varit en av favoriterna redan innan och här trycktes det på vattengrönt linnetyg med en ganska mörk blåturkos nyans som matchar trappans färg och lite grönt. Jättebra mönster till dessa konstiga väggformer.
 
 
Trappan är väldigt brant som synes och för att klippa till tyget i rätt form ritades först pappersmönster i brunt golvpapper man brukar ha vid målning, stelt och otympligt men tillräckligt stort. Det var rätt nervöst att klippa till tyget så alla kanter skulle bli rätt med lagom mycket vikmån. Det gick sen bättre än väntat att spänna tyget på väggen och häfta med häftpistol i kanterna. Har nästan varit lite fundersam innan hur det ska bli tillräckligt spänt.
 
Den lilla kanten som här syns mot trappsidan täcks sen av en smal list och kommer inte att synas. På vänstersida har trappan en liten avsats så där fanns en träkant att fästa i högst upp. På den högra sidan var det bara gipsskivor men det visade sig funka bra att fästa även i dem och tyget blev nästan bättre spänt på den sidan. Kanske hade vi lärt oss något när den sidan gjordes sist. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar