torsdag 19 september 2013

Dags för årets skördefest

 
Nästan ett måste i höstprogrammet är att åka på skördefesten på Åland nu i helgen fredag till söndag. Det  är den aktivitet som lockar även ålänningarna mangrant. Vi har åkt över i många år och numera planerar vi efter den i kalendern. Jag skulle bli jättebesviken om det inte skulle passa in.
 
Varje år finns det några nya gårdar som jag kan vara nyfiken på och sen finns det ju ställen dit jag vill återkomma årligen. På nätet kan man studera på förhand vilka försäljare som går att hitta på vilken gård, för det finns ju saker man gärna hamstrar årligen.
 
På Åland finns numera mycket lammprodukter, riktigt smaskens med t ex lammkorv i olika varianter, fina fårskinn och underbart ullgarn. Grönsaker, kryddor, frukt, ost och många goda saker tillverkade ur årets skörd. Trevligt med alla hantverkare och olika sorters serveringar. Det är bara att välja utifrån hur hungrig man är.
 
Första året trodde vi oss bli mätta av åsynen av allt gott, så vi var ordentligt utsvultna i slutet av dagen. Vi åkte runt och tänkte att vi äter på nästa ställe och så fortsatte vi så från gård till gård. Numera äter vi lite överallt för att det sen ska smaka även när det blir dags för någon av restaurangerna som är med till middag. 
 
Äppel är skördefestens kännetecken och Åland är ju storproducenten av Finlands äppelskörd, hela 60 %. Alla slags äppelprodukter utöver fina äpplen går att finna. Röda äppelskyltar vid vägen visar att man har kommit fram till en gård som är med.
 
 
Äppelfaten här ovan är från Lugnets keramik i Hammarland som är med på skördefesten även i år. Faten togs fram speciellt för skördefesten för ett par år sedan. De är fina både med och utan äpplen eller annan frukt.
 
I år börjar vi med att åka med Rosella från Kapellskär på morgonen och sen börjar rundturen på eftermiddagen. Plan finns för delning av ställen fredag-lördag. Sjökvarteret i Mariehamn brukar vara vår startplats och det har blivit mysig tradition att avsluta dagens runda med fika och musikunderhållning på SALT i sjökvarteret, härlig avkoppling efter alla utflykter, kan rekommendera varmt.
 

Har du inte möjlighet att åka till skördefesten i år, så är det redan klart att den blir nästa år 2014 19-21 september. Boka in i din kalender!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar