tisdag 3 december 2013

Adventstid


Mysig Lillajul på Åland är over med stormigt slut. Men vi hann med julklappsinköp på SALT i Mariehamn, konstutställning med temat julkalender på Galleri Skarpans, lillajulmarknad på Jan Karlsgården och glögg i Smakbyn på lördag. Vädret började härligt soligt på morgonen men vi mötte både lite regn och några snöflingor innan vi var tillbaka på Söderlid. Brasa i köksspisen på kvällen och en massa levande ljus förgyllde stämningen och lillajulskänslan.
 
På söndag var vi på Lumparlandstur hemmavid. Det är så trevligt att det numera händer saker även i närheten. Vi började med Lumparby Ollas på vår våg. Kransen ovanför på bild är från Inger Nygård på Ollas och välkomnar nu hem till oss här hemma. Blev så glad när jag såg den för vi måste ha en krans som fåglarna lämnar i fred, men ändå är speciell och det tovade hjärtat i mitten träder fram. 
 
Ollas är en fantastiskt fint renoverad gård där vi fikade i somras och nu har de åter öppet under helgerna fram till jul. Bara miljön bör upplevas, men butiken och caféet är oemotståndliga med fina och goda saker. Efter att vi testat havtornsglöggen följde några flaskor med hem. Påsar med fina ullockar måste jag bara ha och nu kliar det i fingrarna att skapa med dem, men får tyvärr vänta till all julproduktion är avklarad. Tänk att vi har så fint ställe så nära.
 
Vi har ju ett ställe till i Lumparland numera, Café Nyfiket vid affären. Förra året hade de öppet både första och tredje advent för julgröt och det sammanföll med våra Ålandshelger och det blir så i år igen. Känns redan som en tradition. God gröt och Lenas goda limpa. Även andra godsaker men det fanns inte plats efter gröten, trots att det fanns julstjärnor som inte finns i Sverige.
 
Hemresan i stormen som var värre än vi räknat med blev egentligen otäck bara vid Söderarm där det krängde ordentligt med båten. Kanske lugnast att vi inte visste att det var så blåsigt innan även om vi visste att det var hård vind, men inte att det var storm.


Adventstiden hemma omfattar ljus i fönstren och att de första tomtarna får krypa fram. Men utöver fönstren är det köksbordet som brukar bli litet juligt under advent. Här blev det i år Ann Granlunds löpare Fröjd från SALT. Vår adventsljusstake på bordet har vi haft i ungefär trettio år. Den är kavlad, svart i keramik med matt yta och några tryckta bilder på sidan. Hittades hos Konsthantverkarna i Stockholm, men visste inte då att den skulle bli vår tradition i så många år. Vissa år har vi fyllt den inuti med olika saker, men numera får den vara tom. Vet inte om det är lathet eller brandsäkerhet.


En ny glastomte i år, nu en med vit mössa. Förra året hittade jag min första med röd luva och blev kär. Konstnären heter Anna Lindholm och tomtarna finns på SALT. Alla har lite olika uttryck med luvan vänt i alla riktningar, svårigheten är att välja vilken av alla man ska ha. Lilla hyacinten fick jag till första advent så den får också pryda adventsbordet.
 


I andra ändan av bordet nya dubbelskålen från Lugnets keramik på Åland. Jättebra t ex för russin och mandlar till glöggen. Burken med korklock är årets julserie från Arabia med mugg i samma mönster. Det tovade juläpplet har Inger Nygård gjort och det får hängas upp framöver.
 
Vi har nu diskussion hemma om vi i år skulle få fram krubban i tid. Vi har nånstans haft en ambition att den borde vara framme under advent redan, men det brukar sluta med att vi får fram den just före jul. Dilemmat nu är vilken av krubborna som ska fram. Jag har ärvt krubban som vi hade hemma när vi växte upp och jag tycker att den är finast. Dottern vill ha den som funnits under hennes uppväxt och som vi fick när hon var liten. Jag har redan lovat att hon ska få den med sig den dagen hon flyttar. Vi får se hur det blir i år, för jag tycker att två stycken blir litet väl mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar