fredag 21 november 2014

Julklappen konsthantverk


Trevligt att se åländskt konsthantverk inte så långt hemifrån. Galleri Salem på Villa Skönvik i Rönninge utanför Stockholm är en fantastisk utställningslokal med luftiga rum och högt i tak. Vi besökte utställningen "Julklappen" i onsdagskväll och huset lyste inbjudande redan i mörkret på utsidan och innehållet var mycket fint. Konsthantverkare som representerade olika tekniker och material samsades i lokalerna och jag förstår utställningsnamnet, som lockar till julklappsköp. Det hade nog många redan hörsammat trots att utställningen bara hade varit öppen i två dagar innan. Här några exempel från utställningen:
 
Här ovan hänger Ilse Bergs röda matta med hennes röda plädar och skapar stämning direkt man kommer in i det stora utställningsrummet.

 
Mittemot det röda hänger Ilses halsdukar i olika gråa toner. I vanliga fall hittar man Ilses produkter på SALT i Mariehamn och nu finns även en webshop med deras produkter.
 
 
För det andra åländska inslaget i utställningen svarar Gunilla von Nandelstadh, här med hennes läckra tårtbrickor och handdukar, som hade lockat många av förståeliga skäl. Även Gunilla finns på SALT i vanliga fall.
 
 
En till för mig tidigare känd konsthantverkare fanns i samma utställning, Ida Överby, som är Rönningebo numera. Här en av hennes fina takkronor med porslinsskärvor i svart och vitt. Den kom väl till sin rätt i lokalens höga takhöjd, och någon nämnde att de skulle vilja ha kvar den i huset.
 
 
Porslinsåtervinning med höga ljusstakar av mindre porslinspjäser uppradade på varandra. Jag är så imponerad att Ida kan hitta så rätt storlek på pjäserna så att de passar till varandra. Se mer av dem på företagets hemsida/webshop, Crème de la crème.
 
 
Den nyaste återvinningen hon har gjort är det här utställda bordet med ett porslinsben. Väcker helt klart habegär. Även lampan på bordet är gjord med samma teknik.
 
Kan varmt rekommendera ett besök i den helt igenom fina utställningen med en massa snygga saker. Öppet lördag-söndag 12-16, onsdagkväll 17-19 och sista dagen lördag den 29.
 
 


 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar