onsdag 30 april 2014

Glada Vappen!

 
Vi kallar ofta gullviva för ålandsblomma här hemma, för att den är landskapsblomma och för att vi förknippar den så mycket med vårt liv på Åland. Vi hade nästan inte noterat gullvivor här omkring innan vi flyttade till hus för drygt tio år sedan.
 
När vi flyttade till vårt hus fick vi första sommaren glädjande upptäckt när vi hittade gullvivor i vår egen gräsmatta och sen dess har de spridit sig ytterligare för de fått vara i ro. Nu har de dykt upp i gräsmattan igen ganska nyligen när sommarvärmen uppenbarade sig. Jag gillar att de växer på båda sidorna om stengången vid sidan av huset, så de nästan står i givakt när jag går där på morgnarna.
 
Den här tiden på året är växtmässigt min favorit, för nu kommer alla små vilda ängsblommor i gräsmattan en efter en och det ser så gulligt ut. Snart dags för förgätmigej som färgar gräsmattan ljusblå och förbjuder gräsklippning.
 
Det sköna med att vistas både här och på Åland på våren är att man får vårblommor två gånger eller man kan säga att våren blir längre. Vi har nu ganska länge njutit av alla vitsippsmattorna i omgivningarna här och nu får vi njuta av dem på Åland över valborgshelgen.
 
Jag som gillar nyanser njuter av alla olika gröna nyanser som finns överallt i naturen så här på våren, riktigt inspirerande att omsätta i textil. Sen senare till sommaren är alla växter mer jämngröna och därför inte lika intressanta, men till höstfärgerna vaknar jag igen. 
 
 
Den ännu lite försiktiga gullvivan i övre bilden väntar på att få blomma ut så här snart, ännu gulare och med mer öppna blommor.
 
Njut av riktiga vårmånaden maj med alla blommor, hoppas de finns länge att beskåda och begrunda i fågelackompanjemang. Trevlig valborg och första maj, i Finland glada vappen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar